top of page
White Flowers

Hoe werkt het?

Hoe kan het zijn dat het prikken met dunne naaldjes een verbetering van klachten geeft?

Vroeger zal dit waarschijnlijk een ervaringsfeit zijn geweest: men bemerkte dat het  wrijven over een zere plek verlichting geeft.  Tegenwoordig kunnen we met een veelvoud aan beeldvormende diagnostiek en onderzoek het effect van het aanprikken van een acupunctuurpunt meten. Wat daarmee is vast komen te staan, is dat er een sneeuwbaleffect optreedt van prikkeling van het zenuwstelsel. Lokaal - ruggemerg - hersenstam - grotere hersenen en dieper in de hersenen. 


1. Zo ontstaat er en lokaal pijnstillend effect, maar ook een regeneratie van bloedvaten en zenuwen op de insteekplek. 


2. Als het signaal het ruggemerg bereikt, ontstaat er een effect voor het gehele segment waar de insteekplek toe behoort. Dus het prikken in een spier bij de knie, helpt ook voor het kniegewricht dat onder hetzelfde segment in het ruggemerg behoort. 


3. Het volgende station is de hersenstam, hier wordt een extra-segmentaal effect gegenereert. Ofwel er treedt een vermindering van pijn in het gehele lichaam op. 


4. De effecten die hierna optreden doordat het signaal zich naar de rest van de hersenen uitbreidt, gaan vaak gepaard met het vrijkomen van neurotransmitters en bevorderen van een algeheel gevoel van welbevinden en ontspanning. 


5. Er is nog een ander heilzaam effect dat met een acupunctuurnaald kan worden opgeroepen. Dit ontstaat als een spierknoop met een uitstralingspatroon - een zogenaamd triggerpoint - wordt aangeprikt. Zo’n triggerpoint kan worden ontknoopt/ontladen met een naald, waarna ook de uitstralende pijn verdwijnt. Bijvoorbeeld nekpijn met uitstraling naar het hoofd.

Want to stay up to date about Medische Acupunctuur Yolanda Groeneveld? Subscribe now!

Subscribe For Updates
Hoe werkt het?: News & Updates
bottom of page