top of page
  • Writer's pictureYolanda Groeneveld

Wetenschappelijke verklaring voor de werking van acupunctuur

Updated: Jan 22, 2019Binnen de moderne westerse acupunctuur worden verklaringen gezocht voor de effecten van acupunctuur middels wetenschappelijk onderzoek.

Deze medische benadering kan prima gebruikt worden, niet alleen om te verklaren wat er gebeurt tijdens acupunctuur, maar ook als een richtlijn van hoe verschillende ziektebeelden te behandelen met naalden. Waarschijnlijk zal ook hier in Nederland deze stijl van acupunctuur meer opgang gaan krijgen, netzoals in de VS en Engeland, waar het al een stuk grootschaliger wordt toegepast.

Hoe verklaren we dan nu in het westen het mechnisme van acupunctuur?

5 mechanismen van actie

1-Acupunctuur promoot locale genezing: prikkeling van gevoelszenuwuiteinden die actiepotentialen afvuren, toename van bloeddoorstroming van weefsel, vaatverwijding, zenuwgroei, bloedvatproliferatie, adenosine vrijkoming.

2-Het geeft segmentale effecten

Er treedt verdoving op omdat de AP’s ook naar het ruggemerg lopen (dorsale hoorn) en daar onderdrukking van pijn optreedt voor het hele segment. Dit is een handig effect want het betekent dat het prikken van naalden in een spier naast de knie, een vermindering van pijn op kan leveren voor het kniegewricht dat tot hetzelfde segment behoort.

3-Het geeft extrasegmentale effecten: omdat de AP’s ook doorlopen tot in de hersenstam treden er ook algemene effecten van pijnonderdrukking op. -> acupunctuur reduceert pijn door het gehele lichaam.

4-Centrale regeleffecten Als de AP’s de cortex, de hypothalamus en het limbisch system bereiken dan ontstaan er allerlei centrale effecten: iha heef acupunctuur een kalmerend effect en geeft het een gevoel van welbevinden.

5-Acupunctuur inactiveert myofasciale triggerpoints (spierknoop met karakteristieke uitstralende pijn)


21 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page