top of page
  • Writer's pictureYolanda Groeneveld

Voeding voor de Milt

Versterken van de Milt

In de Chinese Geneeskunde worden acupunctuur en kruiden gebruikt om de energie weer in beweging te brengen. In de keuze van ons dagelijks voedingspatroon kunnen we het genezingsproces ondersteunen,

door bepaalde voeding regelmatig te eten en andere juist te vermijden.


Voeding

Een goed ontbijt

De meest geschikte tijd voor het eten van een ontbijt tussen 07.00 en 09.00 wanneer de energie van de Maag op zijn piek staat. Dit is het moment dat het lichaam hongerig zou moeten zijn en klaar is om het spijsverteringsproces van de dag op te starten. Als iemand geen honger heeft in de ochtend hangt dit doorgaans samen met een minder goede spijsvertering, vaak door verkeerde eetgewoonten zoals grote maaltijden ’s avonds laat, of regelmatig overslaan van ontbijt om calorieën en/of tijd te sparen.

Er is een grote variëteit aan voeding waarmee een volwaardig ontbijt gevormd kan worden. In het westen is dit doorgaans brood, fruit, yoghurt, muesli, bacon, eieren, pannenkoeken, of pap. In andere culturen worden ook soepen, roerbakgroenten, rijst, noedels met vlees of tofu regelmatig gegeten als ontbijt.

Ontbijt hoeft geen grote maaltijd te zijn, maar moet liefst wel binnen een uur na opstaan plaatsvinden, om de verteringsmotor goed aan te zetten voor de nieuwe dag.

Afhankelijk van de voorkeur van het individu en het weer/klimaat van het moment, kunnen we de volgende volwaardige ontbijtsuggesties geven:

1 Havermoutpap met appel en kaneel

2 Boekweitpannekoek met wat vruchten/noten/geitenkaas, etc.

3 Rijstepap met sojamelk, abrikozen en amandelen

4 Eieren, gebakken, omelet, of bv scrambled

5 Miso soep met tofu

6 Noodle soep met groente

7 Fruitsalade met wat granen en noten

8 Muesli en yoghurt

9 Fruit smoothies (blend van yoghurt / fruit / noten / amandelmelk / kokosmelk / avocado etc.)

Natuurlijk is het een goed idee om afwisseling toe te passen in het ontbijt. In de winter hebben we vaak meer behoefte aan een warm ontbijt dan in de zomer. Maar in geval van een Milt qi tekort heeft het lichaam ook in de zomer moeite met het verteren van een koud ontbijt. Neem ook dan van tijd tot tijd een warm ontbijt en zorg dat yoghurt, fruit of smoothies op kamertemperatuur zijn.


Aanbevolen voeding bij Milt Qi tekort

- Gekookte granen, haver, geroosterde rogge, (half/volkoren-)rijst, spelt, gierst, boekweit, gierst,

- Pompoen, zoete aardappel, wortel, mais, pastinaak, yam, gekookt fruit, knolraap, venkel,

- paddenstoelen, oesterzwam, shiitake,

- kikkererwten, linzen, zwarte bonen, nierbonen, tuinbonen, erwten,

- kleine hoeveelheden: kip, rund of lam, kwartel, gans, konijn,

makreel, haring, tonijn, ansjovis, paling, platvis, (zee-)baars

- pikante groenten en specerijen: ui, prei, knoflook, zwarte peper, verse gember, kaneel, nootmuskaat,

- kleine hoeveelheden van bepaalde zoetmakers en gekookt fruit: molasse, rijstsiroop, gerst mout, dadels, vijgen, druiven, kersen, suikerriet

- versterkende supplementen: ginseng, koninginnegelei, pollen

-

Zoveel mogelijk te vermijden voeding bij Milt Qi tekort

- salades, rauw fruit, citrus, tarwe, rauwe groenten, tomaten, spinazie,

- tofu, notenpasta’s of ander voedsel met hoog oliegehalte,

- erg zoet voedsel, geraffineerde suiker, hoge doses vit C, zeewier, chocola,

- koemelkprodukten die niet gefermenteerd zijn: melk, vla, toetjes e.d. (yoghurt en kefir kan wel, geiten- en schapenkaas ook),

- koud voedsel, ijsjes en smoothies

- gefrituurd of zout voedsel

- gekoelde dranken, inclusief ijswater.


Algemeen:

1 Het voedsel moet goed gekauwd worden en in gemakkelijk verteerbare vorm worden gegeten. Idealiter is het voedsel niet helemaal doorgekookt maar zal het tenminste even gefruit of ‘geroerbakken’ zijn.

2 Gefermenteerde voeding zoals zuurkool, kefir en yoghurt leveren probiotische bacteriën die behulpzaam zijn voor zowel een goede verbranding in de darm als voor onze afweer.

3 Kleine, frequente maaltijden zijn beter dan twee grote maaltijden per dag.

4 Het is belangrijk om te onthouden dat ons lichaam gemaakt is om te genieten van het eten. De tong is voorgeprogrammeerd om alle verschillende smaken te herkennen. Geur en smaak stimuleren de productie van speeksel en spijsverteringsenzymen. Het komt de spijsvertering ten goede als we bij iedere maaltijd de rust nemen om ook echt te genieten van alle smaken.

5 Als iemand meteen Milt qi tekort niet goed reageert op een Milt bevorderend dieet, dan kan er sprake zijn van teveel zorgen, stress, ziekte, te weinig beweging, of een klimaat dat te koud en vochtig is. De hoofdsymptomen van een slechte miltfunctie zijn: koude ledematen, slechte spijsvertering, dunne ontlasting, vermoeidheid en oedemen.
10,037 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page